Een kinderkamer inrichten met de geschikte meubelen

Een kinderkamer bemeubelen is helemaal geen heksentoer als je enkele eenvoudige regels in gedachten houdt. In tegenstelling tot wat de kunstschilders tot ongeveer de 19e eeuw dachten, zijn kinderen niet gewoon miniatuurversies van volwassenen. Zelfs al heb je alle kamers in je woning in dezelfde stijl en met de zelfde kleuren en motieven ingericht, dan hanteer je voor een kinderkamer toch andere normen.

Vind je het niettemin of precies daarom moeilijk om te kiezen? Tijdschriften, boeken en het internet bieden een massa idee├źn en voorbeelden. Vraag ook gerust raad aan buren of kennissen die een kind hebben van dezelfde leeftijd als het jouwe. Misschien hebben ze net een aankoop gedaan waar ze erg tevreden over zijn omdat die zo praktisch is. Maar ook van hun fouten kan je veel leren.

Spelen, leren en slapen in een eigen koninkrijk

Gedurende ongeveer 18 jaren staat het leven van je kind in het teken van spelen, leren en – vooral in het begin – slapen. Een kinderkamer dient dan ook hoofdzakelijk op deze drie activiteiten afgestemd te zijn. Het kleine koninkrijk waar je kind zich in thuis dient te voelen, moet in de eerste plaats functioneel zijn. Elk meubel heeft een eigen functie: een bed om te slapen, een commode voor kleren, een boekenkast en tafeltje voor huiswerk of om te knutselen.

Vanzelfsprekend hou je de veiligheid in het oog

Gelukkig ben je er als ouder goed van bewust dat kindermeubilair veilig dient te zijn. Maar waar dien je zeker op te letten?

  • Kindermeubelen hebben geen scherpe kanten doch afgeronde vormen.
  • Het materiaal is van goede kwaliteit. Hout splintert niet, metaal roest niet, verf bladdert niet af. Het is gemakkelijk schoon te maken, en er worden geen giftige stoffen gebruikt die het kind zou kunnen inslikken.
  • Kinderen kunnen soms uitbundig spelen. De meubelen in hun kamer moeten dan ook tegen een stootje kunnen.
  • Een bed dient op het gewicht van het kind berekend te zijn.
  • De bovenkant van een stapelbed of hoogslaper wordt van een uitvalbescherming voorzien of mogelijk zelfs een net. Het trapje zit stevig bevestigd.

Voorzie voldoende plaats

Als je kind speelt, kan het nogal eens wat rommel veroorzaken. Opruimen achteraf hoeft geen drama te worden als je voldoende plaats voorziet om alle spullen weg te stoppen: opbergmeubelen in verschillende kleuren of met gepaste zelfklevers aan de buitenkant maken het voor je kind eenvoudiger.

De praktische meegroeikamer

Kinderen groeien razendsnel. Tenzij je graag elke vijf jaar de volledige kamer opnieuw inricht, is een meegroeibed of -kamer een verstandige keuze. Meubilair in natuurhout en neutrale tinten geniet de voorkeur, omdat de smaak van je kind in de loop der jaren tamelijk veranderen kan. Was je dochtertje gisteren nog een prinsesje, dan wil ze morgen misschien kernfysiscus worden. Geef de voorwerpen in de kamer af en toe eens een ander plaatsje. Of koop iets nieuws in een andere kleur of een a-typische vorm Dat doet het interieur er dadelijk anders uitzien.

Tip: CozyKidz biedt een breed scala praktisch stijlvolle meegroei kinderkamer meubels aan.

Laat je kind zijn zegje hebben

Vanaf een bepaalde leeftijd kan je jouw kind gerust eens over iets mee laten beslissen. Dat vindt het heerlijk. De kinderkamer is tenslotte een erg persoonlijk domein waar je jouw kind de nodige stimulaties tot creativiteit geeft, een rustige plaats om te kunnen leren, spelen en te slapen.