Het juiste beddengoed voor de zachtste kinderdromen

In de eerste levensjaren is slaap erg belangrijk voor een kind. Zowel fysisch als mentaal groeit het bijzonder snel. ‘s Nachts verwerkt het kind wat het in de loop van de dag allemaal geleerd en beleefd heeft. Pas tegen de leeftijd van ongeveer 18 komt het met een slaapgemiddelde van ongeveer 8 uren op gelijk niveau met volwassenen. De keuze van passend beddengoed is dan ook belangrijk. Waar dien je op te letten bij de aankoop van een matras, lakens, kussensloop en dekens?

Welke matras past het best bij uw kind

Kindermatrassen worden met dezelfde vullingen aangeboden als matrassen voor volwassenen: schuim, pocketveren, latex, gel, vezels of een combinatie daarvan in één of meerdere lagen. Alle materialen hebben hun voor- en nadelen. Koop daarom nooit een kindermatras online. Je wil zelf met de handen voelen of de matras goed steun biedt, veerkrachtig en comfortabel is. Het materiaal moet gemakkelijk in het onderhoud zijn en goed ventilerend. Vanzelfsprekend is het ook gifvrij, en het moet de periode doorstaan waarin het kind zindelijk wordt, want al is zoontje of dochtertje nog zo flink, een ongelukje kan gebeuren. Denk in dat verband ook aan een matrasbeschermer.

Lakens of hoeslakens

Gewone lakens zijn goed, maar ook hoeslakens hebben de afgelopen decennia hun nut bewezen. Dankzij de elastiek blijven deze veel beter op hun plaats liggen dan gewone lakens. Let bij de aankoop zeker op de juiste afmeting. Als het laken te groot is, komen er vouwen in te zitten en die kunnen het kind tijdens de nachtrust storen. Te klein is ook niet goed, want dan kan het gebeuren dat het aan de hoeken loskomt en daardoor de matras vrij komt. Een loskomend laken kan zelfs gevaarlijk zijn als een kind erin verstrengeld raakt en niet meer kan ademen.

Kussen of geen kussen

Er wordt heftig gediscussieerd over de leeftijd waarop je een kind een hoofdkussen mag geven. Het gevaar op verstikking speelt daarbij de grootste rol. Tot de leeftijd van ongeveer 4 jaar heeft de bouw van een kinderlichaam nog geen hoofdkussen nodig, omdat de stand van het hoofdje, nek en rug anders is dan bij volwassenen. Maar soms gebeurt het dat een kind het hoofdje zelf gaat steunen op een knuffeldier. Gezond verstand dicteert dat als je kind onder zijn kussentje verzeild geraakt, maar het zelf kan wegduwen, dat het wel in orde is. Stel niettemin de vraag eerst aan je kinderdokter. Deze zal je wellicht aanraden om te beginnen met een dunner kussentje.

Een dekentje en een molton voor de koudere dagen

Onderdruk de neiging om de kinderkamer ‘s nachts extra te verwarmen als het herfst wordt, en geef beter een extra dekentje. Ook een zachte molton op de matras is aangenaam. Een overzicht van alle hippe, kwalitatieve baby en ook kinderbeddengoed klik hier.

Waarop letten bij de keuze van het materiaal

Lakens, hoeslakens en kussenslopen voor kinderen zijn in vele materialen verkrijgbaar. Belangrijk is dat de huid het textiel goed verdraagt; kinderen hebben wel vaker allergieën. Het materiaal dient ook vormbestendig te zijn, en gemakkelijk in het onderhoud. Beddengoed moet eenmaal per week gewassen worden, indien mogelijk aan een temperatuur van minimum 60 graden.

Daarom kiezen de meeste mensen luchtdoorlatend katoen of zachte jersey. Beide gaan lang mee, ademen, en blijven zelfs na meerdere wasbeurten goed in vorm. Denk er bij katoen aan dat goedkoop duurkoop kan zijn. Goedkope katoen is meestal gemaakt van korte vezels, en deze is niet zo stevig. Heb je een erg actief kind, dat in zijn slaap veel beweegt, en zelfs wel eens trapt in zijn dromen, kies dan bewust voor wat duurder katoen zoals Pima, Supima of echt Egyptisch. Deze katoensoorten worden meestal in de hotelsector ingezet. Ze zijn ijzersterk, maar tegelijkertijd ook heerlijk zacht.

Als het buiten kouder wordt, is flanel een aangenaam alternatief. Is je kind ziek, gebruik dan linnen beddengoed, omdat dit gewassen kan worden op hoge temperatuur. Zo weet je zeker dat alle virussen en bacteriën er grondig uitgewassen worden, terwijl de stof wel goed vormvast blijft.

Honderden leuke thema’s om te kiezen

Dit is de laatste keuze, maar gelukkig ook de gemakkelijkste en zeker de leukste. Er bestaat een veelvoud aan thema’s voor kinderbeddengoed, en hier kan je je als ouder heel gewoon laten leiden door datgene wat je kind het leukst vindt. Een kitten of puppy, K3 of de vrolijke sneeuwpop Olaf, Christiano Ronaldo of stoere dino’s; het kan allemaal.