Zo leg je een boodschap het beste uit aan een kind

Wil je een presentatie geven aan kinderen? Of gewoon iets aan ze uitleggen? Dan moet je je volledig kunnen verplaatsen in de doelgroep, want anders wordt je boodschap niet effectief. In dit korte artikel staat hoe je effectief met kinderen communiceert.

Communiceer op ooghoogte

Belangrijk voor kinderen is dat je ze aankijkt. Of je nou een uitleganimatie laat maken of  speelgoed verkoopt: zorg ervoor dat de ogen gericht zijn op het kind. Zo zie je bij de snoepjes van Look ‘o Look dat de ogen naar beneden zijn gericht, zodat de ogen als het ware contact maken met het kind. Jij wilt ten slotte toch ook aangekeken worden?

De ene oor in…

Volgens pedagogen is het belangrijk dat je niet meteen gaat oordelen of evalueren. Het is beter om in te leven in je kind en te beschrijven hoe degene zich voelt. Zoals al eerder is aangehaald: Leer je te verplaatsen in het kind. Accepteer zijn gevoelen. Door deze methode worden kinderen opener en bouw je een band met ze op.

Niet te dwingend

In uitleganimaties worden mensen vaak aangespoord om een bepaalde handeling te verrichten. Bij kinderen moet je echter voorzichtig zijn! Blijf positief, geef aan wat er wel moet gebeuren en gebruik woorden als ‘alsjeblieft’ en ‘graag’.

Vergelijk kinderen niet met een ander

In je boodschap is het ‘not done’ om kinderen met elkaar te vergelijken. Hierdoor krijgen zij het idee dat ze minder zijn dan de ander. Je kan alleen het kind laten vergelijken met zichzelf, zoals ‘gisteren heb je tien fouten gemaakt, nu zijn het er drie!’

Vermijd een veroordeling

Jonge, maar ook oude mensen zijn gevoelig voor kritische opmerkingen. Hierdoor willen de kinderen meteen voor zichzelf opkomen. Vaak is er dan geen gesprek meer mogelijk, laat staan een effectief communicatieboodschap!